Indbydelse til Temadag lørdag d. 27. oktober, 2023
Emner: Kalkyngel og Nosema v. Per Kryger samt foreningsinfo v. bestyrelsen.
Sted: Danhostel Kolding Vandrerhjem, Ørnsborgvej 10 DK-6000 Kolding
Tid: Kl. 10 – 17 med frokost på halvvejen.
Obs!: Der serveres morgenbrød og kaffe fra kl. 9.30.
Som nævnt i sidste nyhedsbrev har vi arbejdet på en temadag med fokus på de mere besværlige/negative sider af dronningavlen – sygdomme og skadegørere, her med fokus på Kalkyngel og Nosema.
Per Kryger har lovet os at lave et godt oplæg om disse problematikker, og vil helt sikkert udfordre til debat på begge emner.
Kalkynglen har stukket sit fæle hoved frem igen i dansk biavl, efter at have været stort set fraværende i henved 15 år. Årsagerne til dette kan være mange, såsom mutationer hos svampen der er skyld i sygdommen, import af andre kalkstammer som er ukendte for de danske bier fra fjerne steder, eller uhensigtmæssigheder i den generelle avls- og produktionsstrategi man har fulgt i dansk dronningavl i de sidste mange år.
Vi har igennem snart nogle år haft en relativ anonym forsker udi i Kalkyngel gående i Danmark i form af Anette Bruun Jensen på KU. Hun har efterhånden oparbejdet en ganske omfattende viden om emnet, og det er ikke for meget sagt at hun er blevet lidt af et navn på den internationale scene inden for dette emne. Anette og Per har i indeværende 3års periode fået bevilget EU-midler til 3 fælles projekter, hvor bisundhed også indgår. Da Kalkyngel er en oplagt del af dette arbejde, vil Anette naturligvis også deltage i mødet sammen med Per.
Nosema er en noget anden problematik end Kalkynglen, da sygdommen normaltvis ikke er synlig hos bierne. Den bugløb som normalt forbindes med udbrud af Nosema har i de sidste 20, for en stor dels vedkommende nok mere været udløst af stress grundet for højt varroatryk end af Nosema. Bierne har ikke vist generelle tegn på Nosema i disse tilfælde.
De største spørgsmålstegn omkring Nosema opstår dog nok når resultaterne af de nosemaprøver,som mange avlere udtager i det tidlige forår, slet kke stemmer overens med den sundhedstilstand som bierne udviser. Store sunde bifamilier står lige pludselig med over 20 millioner sporer, hvilket i de ’gode gamle dage’ ville være lig med en død bifamilie nærmest inden man har modtaget prøveresultatet.
En del af forklaringen kan måske ligge i den udskiftning af den gammelkendte Nosema Apis til den nytilkomne Nosema Ceranae som skete for ca. 15 år siden, da den ’nye’ type nosema har en markant anderledes udviklingsrytme end den klassiske nosema.
Per Kryger vil komme med et lille oplæg og der vil være tid og plads til en god debat om hvor vi skal lægge prioriteten i fremtiden. Skal vi udtage prøve fremover, skal vi have fundet en model, så resultaterne af prøverne afspejler den virkelighed vi ser i bifamilierne.
Efter frokosten håber vi at alle deltagere vil bidrage til en god snak og debat om de to emner, så både vi som avlere, og Per Kryger som forsker, kan tage hjem med gode indtryk til videre udvikling af vores fælles interesse.
Når eftermiddagskaffen er indtaget vil bestyrelsen give lidt foreningsorientering om hvad vi går og roder med, samt opfordre til noget ideudvikling omkring møder og erfadage.
Som ved mødet sidste vinter, vil vi gerne opfordrer til at I inviterer en kollega med, som viser interesse for dronningavlen, og som kunne tænke sig at vide endnu mere.
Vi bliver alle klogere af at være flere sammen.
Bestyrelsen, og uddannelsesgruppen, holder møder det meste af fredagen inden temadagen, og planlægger at overnatte på vandrerhjemmet hvor temadagen afholdes. Skulle nogen af jer være interesseret i at mødes til en god gang ’fredagaftenssnak’ er i meget velkomne. Priserne på middag og overnatning er meget overkommelige, og bestyrelsen tager gerne imod input efter normal fyraftenstid.
Prisen for hele lørdagsarrangementet er 400,- pr. person, uanset om man er medlem eller gæst.
Tilmelding til formanden på senest d. 20. oktober.
Med venlig hilsen
Bestyrelsen